Ne feledd el, honnan jöttél!

A fenti mondatot már biztosan Te is hallottad többször.

És talán olyan is volt, hogy a pokolba kívántad: hagyjanak már ezzel békén, a könyöködön jön ki!

Lehet, hogy éppen azért nem akartad, nem akarod többet hallani ezt, mert minden erőddel azon vagy, hogy elfeledd, honnan jöttél – családi, anyagi, párkapcsolati vagy bármiféle személyes sztorid után aztán fokozottan érezted, érzed ezt. Ismerős ez a helyzet, voltál már ilyenben? Esetleg épp most is benne vagy ebben az állapotban?

Éppen csak elkezdesz kimászni a gödörből, de eszedbe jut valami, vagy valaki szóba hoz valamit a régi dolgokból, ne adj’ Isten, meghallod a fenti mondatot, és kész, úgy érzed, vége. Miért kell ezeket állandóan felhozni?! Miért kell felemlegetni, amikor épp ezeken akarsz túl lenni?! Ez is ismerős?

Ha legközelebb meghallod, vagy eszedbe jut ez az ominózus mondat – akkor is leírom még egyszer: Ne feledd el, honnan jöttél -, tekints rá másképp, engedd be a következőképpen.

Amikor a terveidet szövöd, a céljaidra gondolsz, esetleg már elértél valamit belőlük és elindultál az utadon, arra gondolj, hogy miken menték át! Mik történtek veled, és hol tartasz most, vagy mi a célod! Emlékezz arra, mi mindent szenvedtél el azért, hogy most itt lehetsz, hogy most elérted, amiket eddig elértél már!

Miért fontos ez?

Mert ha így teszel, nem azt fogod érezni, és nem arra fogsz koncentrálni, hogy “már megint utolért a múltad”, már megint az a sok sz@r (elnézést kérek az érzékenyebbektől, de fontos hangsúlyozni, hogy ez nem rossz!) kísért téged. Hanem jó eséllyel az fogod eszedbe jutni, hogy ezt is túlélted, ezen is túl vagy, és tudod, hogy mindenből ki lehet jönni, mindent meg lehet csinálni!

Ha már úgy érzed, hogy a nehezén túl vagy, és éppen a megvalósítás fázisában vagy, akkor gondolj erre, és vedd észre, lásd, koncentrálj arra, ami most körülvesz, hogy tudd, képes vagy rá. Lásd, amit megteremtettél magadnak, magad körül! Ha a hogyan tovább-ban érzed magad elakadva, vagy tanácstalan vagy, akkor csinál valami mást. Menj el sétálni, igyál egy jó kávét vagy teát, nézz meg egy jó, pozitív hangvételű filmet, majd folytasd pár óra múlva a tervezgetést. Meg fogod találni a megoldást.

Ha éppen benne vagy, akkor lásd, hogy hová akarsz eljutni, lásd a célt! Szedd össze, írd le a terveidet, munka, otthon, párkapcsolat, bármi, ami most foglalkoztat téged, és ne hagyd, hogy “elvegyék a kedved”, vagy lehúzzanak. Tudom, hogy ha egyedül érzed magad ilyen helyzetben, sokkal nehezebbnek tűnik az elindulás és a “merre menjek” megtalálása. De szívd fel magad, és lépj.Nem haragból, soha ne azért, mert másokkal szemben akarod megtenni – magadért akard megtenni, mert magadnak akarsz jobbat, jót.

Mindkét esetben, “a cél szentesíti az eszközt” mondatból én ezt írtam ki magamnak: nem attól szent a célod, hogy meg akarod tenni valamilyen okból, hanem attól, ha tudod, hogy magadért teszed meg!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.